Basisopleiding Intern Vertrouwenspersoon

In samenwerking met 't Eiland 

Bij maatwerk HRM vinden we het hebben van een interne vertrouwenspersoon ontzettend belangrijk. Wij zijn echter ook van mening dat deze rol niet bij HR mag liggen vanwege de integriteit. Daarom hebben wij de handen in een geslagen met onze partner 't Eiland en bieden wij deze training samen aan. De training wordt verzorgd door de ervaren vertrouwenspersoon en mediator Trix Sillen.

In 2 dagen ontwikkel jij je tot een vakkundige vertrouwenspersoon en versterk jij de veiligheid in jouw organisatie. 

Het doel van een intern vertrouwenspersoon is om een veilige en vertrouwelijke omgeving te bieden waar medewerkers binnen een organisatie terecht kunnen met eventuele problemen, zorgen, klachten of kwesties die ze ervaren op de werkvloer. 

Het hebben van een interne vertrouwenspersoon bevordert een gezonde werkcultuur en veilig werkklimaat, het vermindert conflicten en het beschermt de rechten en welzijn van medewerkers. Het helpt ook bij het inzichtelijk maken van eventuele problemen binnen de organisatie en draagt bij aan een open en eerlijke communicatie tussen medewerkers en management.

De vertrouwenspersoon is neutraal en staat naast de medewerker, luistert naar hun verhaal en samen worden de voor- en nadelen van de ‘oplossingen’ in kaart gebracht. De vertrouwenspersoon helpt de medewerker om een eigen passende keuze te maken en begeleidt hem of haar tijdens dit hele proces. Alles is en blijft vertrouwelijk, tenzij het gaat om ernstige strafbare feiten.

Taken van de interne vertrouwenspersoon zijn:

 • Luisterend oor
 • Ondersteuning en begeleiding bieden
 • Advies en informatie verschaffen
 • Verwijzen
 • Preventie

Het hebben van een interne vertrouwenspersoon draagt bij aan het bevorderen van een gezonde werkcultuur, het verminderen van conflicten en het beschermen van de rechten en welzijn van medewerkers. Het helpt ook bij het opsporen van eventuele structurele problemen binnen de organisatie en draagt bij aan een open en eerlijke communicatie tussen medewerkers en management.

Het programma bestaat uit 2 opeenvolgende dagen en beslaat de volgende hoofdthema's;

 1. Ongewenste omgangsvormen en impact
 2. De kerntaken van de vertrouwenspersoon
 3. De positie in de organisatie 
 4. Communicatie naar melder en werkgever
 5. Vereiste gesprekstechnieken
 6. Juridische kader

Na het volgen van deze basisopleiding kun je direct aan de start als bekwaam vertrouwenspersoon. Omdat je vaak maar weinig collega's hebt in deze rol is het fijn als je casuïstiek kunt bespreken met andere interne vertrouwenspersonen. Daarom kun je ook gebruik maken van onze intervisie. Door deelname aan intervisie(s) blijf je als vertrouwenspersoon leren en jezelf verder ontwikkelen.
Een intervisie duurt één dagdeel. Boek je deze nu meteen, dan krijg je 10% korting op de intervisies. 
Zet dit graag als opmerking bij je aanmelding als je hiervan gebruik wilt maken. 

Download hier de leaflet met alle informatie, het volledige programma en de investering. 

Trainingsdata Intervisie data (optioneel)
31 januari en 1 februari 2024 14 mei 2024 en 07 november 2024