Teenslippers, stropdas en een bermuda; wat is de juiste kantoordresscode?

05-05-2021

Het afgelopen jaar werd er veel thuis gewerkt. Comfortabel met een joggingbroek en een overhemd in een Zoom meeting, op je pantoffels koffie halen of in je pyjama de administratie afhandelen. Nederland is nog nooit zo informeel aan het werk geweest als in de afgelopen periode.

Nu er weer steeds meer op kantoor gewerkt mag worden, komt ook de dresscode weer ter sprake. Wordt er bij jou op kantoor dezelfde dresscode gehanteerd als vóór het “corona-tijdperk”, of mag het inmiddels allemaal wat informeler?

Niet alle bedrijven hebben hun kledingvoorschriften vastliggen. Toch gelden er vaak ongeschreven regels. Een duidelijke regel is bijvoorbeeld voor dames gesloten schoenen dragen in een productieomgeving, zelfs als je daar op kantoor werkt. En werk je in de beveiliging, dan is het meestal niet toegestaan om zichtbare tatoeages te dragen.

Verder wordt er vooral verwacht dat medewerkers representatief gekleed gaan. Maar wat is dat dan precies? Ben je als man verplicht om een stropdas te dragen? En moet je als vrouw op kantoor een mantelpakje aan? Afhankelijk van het bedrijf en de functie kan het antwoord “ja” zijn, maar steeds vaker mag die stropdas achterwege blijven en hoeft de vrouw geen mantelpakje aan.

Hoe je er dan toch representatief uit kunt zien op kantoor? Hieronder volgen enkele tips en ideeën.

· Ga je ergens solliciteren en wil je meer weten over de dresscode? Kijk dan eens op de social media kanalen van het bedrijf. Foto’s kunnen je al een eerste indruk geven van de sfeer en dresscode binnen het bedrijf.

· Bespreek wat de verwachtingen zijn. Wordt die stropdas of dat mantelpakje verwacht? Of is een net pak en een mooie pantalon ook voldoende?

· Wees zuinig met make up en sieraden. Wanneer het allemaal té opvallend is, kan dit afleiden van het gesprek.

· Bedenk hoe je er uit wilt zien als er onverwacht bezoek op je kantoorstoep staat. Ben je dan representatief genoeg gekleed?

· Twijfel je over teenslippers of een bermuda in de zomer? Bij twijfel; niet doen.

Soms zal je kledingvoorschriften moeten volgen, maar zelfs binnen deze voorschriften is er meestal wel een mogelijkheid om jouw persoonlijkheid te tonen. Ben je vooral bewust van wat je wilt uitstralen. Ben jij een adviseur die bij klanten komt, dan kom je met een t-shirt van een rockband misschien niet zo serieus over als je graag zou willen. Een net pak met een geklede sneaker is dan wellicht een betere optie.

Neem contact op!

Heb je vragen of kunnen wij iets voor je betekenen? Neem gerust contact op!

Mailen kan ook